Als moeder met klinische angst maak ik me zorgen over het doorgeven aan mijn zoon. Dit is wat experts zeggen.

24 Jan 2023

Als moeder met klinische angst maak ik me zorgen over het doorgeven aan mijn zoon. Dit is wat experts zeggen.

Wat ouders moeten weten over angst en kinderen. (Afbeelding: Topos Graphics ter illustratie)

Mijn man en ik zijn trotse kaartdragende leden van de Millennials op Lexapro Club™ — net als de meeste van onze vrienden van onze leeftijd met kinderen. Het blijkt dat volgens een nieuwe studie gericht op millennial medicatiegebruik en geestelijke gezondheid, 68% van ons tussen de 26 en 41 jaar oud minstens één recept per dag krijgt - waarbij medicijnen voor depressie en angst in de meeste gevallen voorkomen. onze medicijnkastjes en de meest gemelde. Natuurlijk, als ouder met angst, ben ik ongelooflijk bezorgd of mijn 4-jarige zoon al dan niet angst zal ontwikkelen en ook medicijnen nodig heeft.

Het is een nature versus nurture-argument. Creëren we dagelijks een angstopwekkende omgeving voor hem? Ik weet dat hij kan zien wanneer er iets aan de hand is als mijn man en ik meer nagelbijten dan normaal. Of zit het gewoon in de kaarten voor hem omdat mijn man en ik allebei angst hebben en hij aanleg heeft? Dit is wat experts me vertelden.

Is angst genetisch bepaald?

Rebecca Schrag Hershberg, een psycholoog, opvoedingscoach, spreker en de auteur van The Tantrum Survival Guide, zegt dat zelfs als beide ouders een angststoornis hebben gediagnosticeerd - een situatie die ze 'genetische belasting' noemt - ze niet 'verdoemd zijn'. .”

"We kunnen er zeker niet voor zorgen dat uw kind absoluut geen angst ontwikkelt, maar we kunnen de kans verkleinen", zegt Hershberg. “[Als beide ouders angst hebben] is er geen gelijk speelveld. Dus dezelfde dingen die je zou kunnen zien in je jonge kind, zou je misschien beter op willen letten dan iemand anders die geen angst heeft die dezelfde dingen in hun kind ziet, omdat de kans alleen maar groter wordt als je die genetische laden daar.”

Angststoornissen ontwikkelen zich volgens Hershberg via drie wegen. De ene is genetica en de andere is temperament. "Als je kind is geboren met een angstig temperament - een beetje traag om op te warmen, kieskeurig, een grote schrikreactie - kan dat betekenen dat ze meer geneigd zijn om angst te ontwikkelen", zegt ze.

Verhaal gaat verder

En dan is het derde pad de omgeving en hoe we opvoeden. "Het is duidelijk dat we geen controle hebben over de eerste twee, die beide de kans vergroten dat angst zich zal ontwikkelen, maar we kunnen wel controle uitoefenen over de derde," zegt Hershberg.

Laat zien hoe je omgaat met angstige gevoelens

Kinderen zijn veel slimmer dan we denken. Het zijn kleine empathische sponzen die kunnen voelen wanneer het niet goed met je gaat en wanneer je angstig bent, hoe je het ook probeert te verbergen. Is er een manier om uw kind in bepaalde situaties effectief te beschermen tegen uw angst?

"Ik vertel ouders dat het onrealistisch is om te verwachten dat ze hun stress en angst altijd voor hun kinderen kunnen verbergen", zegt Ilyse Dobrow DiMarco, een psycholoog, angstexpert en de auteur van Mom Brain: Proven Strategies to Fight the Anxiety, Schuldgevoelens en overweldigende emoties van het moederschap - en ontspan in je nieuwe zelf. "Om te beginnen is iedereen wel eens gestrest en angstig - en wanneer kinderen die emoties bij hun ouders observeren, helpt het hen te zien dat deze gevoelens normaal en begrijpelijk zijn. Kinderen kunnen 'duidelijk zien' wanneer we gestrest en angstig zijn. Ze pikken alles op. Het kan moeilijk zijn om onze gevoelens voor hen te verbergen.”

DiMarco zegt dat wij als angstige ouders ons moeten concentreren op het modelleren van effectieve copingstrategieën voor onze kinderen, ook al lijkt dat op dit moment moeilijk. "Een van de belangrijkste hiervan is om ze te laten zien dat we onze angsten actief onder ogen zien, wat het basisprincipe is van exposure-therapie", zegt ze. Vertel ze wanneer je je angsten onder ogen ziet en geef het goede voorbeeld. Ben je bang om te vliegen? Boek een vlucht voor de voorjaarsvakantie en vertel uw kind dat u uw angsten niet in de weg laat staan ​​van familieplezier.

Andere effectieve copingstrategieën voor uw kinderen zijn ademhalingsoefeningen zoals buikademhaling, een "mentale time-out" nemen of onze emoties beschouwen als een golf — ze stijgen en dalen, en het is een eb en vloed. Herinner uw kinderen aan deze technieken als u ziet dat ze angstig worden.

Vroege tekenen van een angststoornis bij kinderen

De meeste kinderen zullen zeggen dat ze bezorgd, angstig of bang zijn, maar vaker wel dan niet vertonen ze 'emotionele ontregeling', zegt Hershberg.

Emotionele ontregeling is precies hoe het klinkt: moeite met het reguleren van emoties, volgens Medical News Today. Het is ook wanneer de reactie niet binnen een reeks typische emotionele reacties op een gebeurtenis valt.

Waar u op wilt letten, is hoe intens de reacties van uw kind op iets zijn, hoe lang deze ontregeling aanhoudt - zowel op dit moment als in de loop van de tijd - en of het het dagelijks leven van uw gezin of uw kind belemmert.

"Is dit iets dat gemakkelijk binnen ongeveer vijf minuten kan worden afgehandeld, of duurt het een half uur?", zegt Hershberg tegen Yahoo Life. of weken achter elkaar? Kan mijn kind niet naar school, geen vrienden hebben, niet genieten van een weekend? Berokkenen ze zichzelf schade? Zijn ze rigide als het gaat om verandering? Dit zijn allerlei dingen waar we naar kijken als we kijken of deze symptomen of dit gedrag en kinderen een niveau hebben bereikt waarop ingrijpen gerechtvaardigd kan zijn."

Wat te doen als uw kind angstsymptomen vertoont

Als ouders angstig gedrag bij hun kinderen waarnemen, raadt Hershberg aan om de SPACE-methode te onderzoeken die is ontwikkeld door Eli Lebowitz van het Yale Child Study Center; het acroniem staat voor 'Supportive Parenting for Anxious Children's Emotions'. Lebowitz vond een verband tussen angst en een 'accommodatiecyclus'. Als kinderen angstig zijn, hebben hun verzorgers de neiging om aan die angst tegemoet te komen door toe te geven aan hun angstige gedrag en een facilitator te zijn, omdat het zo moeilijk is om dat niet te doen als je kind, zoals Hershberg het uitdrukt, 'in paniek raakt'.

Herschberg zegt dat ze heeft gewerkt met kinderen in de basisschoolleeftijd die dezelfde toespraak van hun ouders nodig hadden om hen te verzekeren dat een overvaller niet in hun huis zou inbreken. De toespraak was lang, inclusief alarmplaatsing, wat er zou gebeuren als de alarmen zouden afgaan en hoe de politie zou helpen. Het moest elke avond hetzelfde zijn.

Accommoderend zou zijn als de ouder deze toespraak elke avond voor zijn kind herhaalt. Met de SPACE-methode zou je dit echter allemaal de eerste nacht kunnen zeggen, en als het kind er steeds weer om vraagt, pas je daar niet aan toe, maar vertrouw je erop dat je kind het gevoel van angst aankan. Je helpt ze hun gevoel te benoemen en vertelt ze dat het oké is om dit gevoel te hebben en dat ze er doorheen kunnen werken. Herinner ze eraan dat je er voor ze zult zijn, want je weet dat het rot is om je zo te voelen. Deze aanpak, zegt Hershberg, is een voorbeeld van hoe ouders hun reactie op angst kunnen beheersen en hun kinderen kunnen helpen ermee om te gaan.

Maar het belangrijkste is dat als het gaat om ouders die angstig zijn en kleine mensjes proberen op te voeden, het van vitaal belang is om eerst bij jezelf na te gaan.

"Als een ouder in een constante staat van hoge angst verkeert, is dat een ander verhaal", zegt DiMarco. "Dan moet de focus echt liggen op het krijgen van een effectieve behandeling van de ouder, zodat ze hun angst beter kunnen beheersen. We willen niet dat onze kinderen leven in een omgeving van niet aflatende angst en angst."

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.