Als pas gescheiden moeder had ik een hekel aan de feestdagen. Een decennium later is Kerstmis mijn meest vrije tijd van het jaar.

20 Dec 2022

Als pas gescheiden moeder had ik een hekel aan de feestdagen. Een decennium later is Kerstmis mijn meest vrije tijd van het jaar.

Als u pas gescheiden bent, kan de vakantieperiode zwaar zijn. Tien jaar later vind ik Kerstmis een van mijn favoriete tijden van het jaar. (Foto: Getty Images & Illustration, Maayan Pearl)

Vroeger had ik een hekel aan de feestdagen. Als pas gescheiden moeder van drie kinderen voelde het meer als werk en angst dan als plezier en feest. De wonden van mijn scheiding waren rauw en ik worstelde met een overdreven geval van moedermedelijden. Arme ik, dacht ik, ik moet al het shoppen, inpakken en verrassen alleen doen. Er was ook moederschuld: ik wilde mijn kinderen verdrinken in cadeaus en plezier om goed te maken dat ze nooit meer Kerstmis met hun moeder en hun vader tegelijk zouden doorbrengen. Mijn poging om de pijn met dingen te bedekken, bracht zoveel zelfopgelegde druk met zich mee. Afgunst verteerde me. Zelfmedelijden nam de overhand. Dankbaarheid bestond niet.

De vroege jaren na de scheiding zijn ook zwaar voor vaders. Andy Heller, auteur van Take the High Road: Divorce with Compassion for Yourself and Your Family, had een 6- en 8-jarige toen hij acht jaar geleden scheidde. "Logistiek gezien is alles uitdagender bij het splitsen in twee huishoudens", zegt Heller. "[Ouders] hebben te maken met tijdsverdelingen in detentie, dus een grote factor is simpelweg het creëren van een logistieke situatie die vakantievieringen mogelijk maakt."

Als pas gescheiden moeder wilde ik mijn kinderen verdrinken in cadeaus en plezier om goed te maken dat ze de feestdagen nooit meer samen met hun moeder en hun vader zouden doorbrengen. (Foto: Suzanne Hayes)

Heller worstelde, net als ik, met de nieuwe dynamiek, maar hij was "vastbesloten om [zijn] kinderen een onvergetelijke vakantie-ervaring te bezorgen." Na verloop van tijd hebben zowel Heller als ik geleerd de vakantie als gescheiden ouders te omarmen en ervan te houden. Sterker nog, ik vind het nu heerlijk om tijdens de feestdagen te scheiden. Hier zijn enkele van de redenen waarom:

Balans

Als gescheiden vrouw met gedeelde voogdij heb ik het beste van twee werelden: parttime alleenstaande vrouw en parttime moeder van drie kinderen. Als de kinderen bij papa zijn, mag ik uitslapen, Netflix kijken, de was opvouwen of in mijn ondergoed door mijn keuken dansen. Balans is ingebouwd in mijn leven en dat is een zegen die ik niet als vanzelfsprekend beschouw als die belletjes beginnen te rinkelen. Heller deelt het gevoel en merkt op: "Er is voldoende tijd om voor zakelijke behoeften te zorgen, te winkelen, te reizen of anderszins een beetje egoïstisch te zijn [als je gescheiden bent]." Een bijkomend voordeel van deze ingebouwde balans? Het geschenk van aanwezigheid. Heller zegt dat hij "meer beschikbaar en ingeklokt is als [zijn] kinderen bij hem zijn" en dat is misschien wel het meest waardevolle kerstcadeau van allemaal.

Verhaal gaat verder

Sereniteit

Wil je weten wat ik me herinner van de feestdagen als getrouwde vrouw? Vechten. Veel vechten. Ik kreeg een aanval omdat hij niet hielp met het inpakken van de cadeautjes. Hij zou verontwaardigd zijn over de hoeveelheid geld die ik aan een Barbie-droomhuis heb uitgegeven. Hij wilde de dag doorbrengen in het huis van zijn ouders en ik kon het niet in mijn hart vinden om een ​​compromis te sluiten over mijn vakantiedinerplannen. Er is iets moois en bevrijdends aan het nu alleen nemen van alle vakantiebeslissingen. Heller noemt het "het vermogen om de energie van het huishouden te beheersen", en naar mijn bescheiden, gescheiden mening zijn er nog nooit ware woorden gesproken: ik heb in 11 zalige jaren geen vakantieruzie gehad en dat, mijn vrienden, staat gelijk aan vrede en vreugde .

Traditie

Toen ik ging scheiden, stierven sommige tradities helemaal uit. Anderen veranderden in nieuwe en verbeterde versies. Heller zocht actief naar nieuwe tradities na de scheiding. Afstemmend op zijn creatieve sappen, "bereikte hij de basisschool van [zijn] kinderen en bood aan om binnen te komen en een 'Chanoeka-ervaring' te creëren." klas in groepjes en gaf ze dreidels en centen om mee te spelen." Heller zegt dat het creëren van nieuwe tradities "de kinderen hielp om zich meer op hun gemak te voelen alleen met papa."

Deze versie van mij weet waar de vakantie echt om draait. (Foto: Suzanne Hayes)

Liefde

Mijn jongere, getrouwde zelf had de kunst van zelfliefde niet onder de knie. Er was een gat in mijn hart dat ik probeerde te vullen met alle verkeerde dingen. Ik had de goedkeuring van anderen hard nodig, ik geloofde dat materiële dingen gelijk stonden aan geluk en ik at en dronk ongezonde hoeveelheden om me vervuld te voelen. Ik verloor de spirituele kant van de feestdagen uit het oog. Het ontbrak me aan dankbaarheid en nederigheid en ik dacht nooit aan andere mensen. Ergens op het hobbelige pad van het herdefiniëren van mijn gezin en mezelf, vulde ik dat gat met zelfacceptatie, liefde, mededogen en een spirituele verbinding die me nu op de grond houdt. Ik leerde onvoorwaardelijk van mezelf te houden. Ik vergaf mezelf veel fouten en begon mezelf verantwoordelijk te houden. Deze versie van mij weet waar de feestdagen echt om draaien.

Er zijn tien jaar verstreken sinds mijn Grinch-dagen. Dit jaar word ik alleen wakker op kerstochtend. Het huis zal stil zijn. Ik zal uitslapen, rustig koffie drinken en mijn dag beginnen met een gebed van dankbaarheid terwijl ik wacht tot er foto's van mijn kinderen (van mijn ex) verschijnen - een nieuwe traditie. Volgend jaar worden de kinderen bij mij thuis wakker en brengen ze een andere reeks tradities met zich mee. Vandaag kan ik in het moment zijn en alles accepteren. Tegenwoordig vind ik het allemaal geweldig.

{"@context":"https://schema.org","@type":"VideoObject","name":"Uw gezonde familie: tips om vakantiestress te beheersen","description":"Het maakt niet uit welke vakantie je viert, dit seizoen kan stressvol zijn. Geestelijke gezondheidsexperts hebben enkele tips om met die vakantiestress om te gaan.","thumbnailUrl":"https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/fYtgzxMpHvjkj_m8FloO1A--~ B/dz0xMjgwO2g9NzIwO2FwcGlkPXl0YWNoeW9u/https://media.zenfs.com/en/wftx_fort_myers_scripps_187/1f2e663ed11e98f31d03b89c588eb756","uploadDate":"2022-12-14T12:24:21Z","duration":"PT12","duration":"PT12" https://video.media.yql.yahoo.com/v1/video/sapi/hlsstreams/5f4963f0-14c6-3a3d-9715-c1e98a7bba85.m3u8?site=lifestyle®ion=US&lang=en-US&devtype=desktop&src=sapi"," embedUrl":"https://news.yahoo.com/healthy-family-tips-manage-holiday-122429604.html?format=embed","identifier":"5f4963f0-14c6-3a3d-9715-c1e98a7bba85"}

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.