Het recept voor de vulling van Marilyn Monroe bevatte lever en hardgekookte eieren. Ik probeerde de unieke kijk op een vakantieklassieker en was aangenaam verrast.

20 Dec 2022

Het recept voor de vulling van Marilyn Monroe bevatte lever en hardgekookte eieren. Ik probeerde de unieke kijk op een vakantieklassieker en was aangenaam verrast.

Marilyn Monroe's handgeschreven vullingrecept riep lever, rozijnen en hardgekookte eieren op. (Foto's: Getty/Jenny Kellerhals)

Er is een oude ijsbrekervraag: als je zou kunnen dineren met drie mensen, levend of dood, wie zou je dan kiezen? Maar wat als je die dinergasten zou moeten vragen om een ​​gedekte schaal mee te nemen? Veel mensen zouden Marilyn Monroe kiezen als een van hun gasten vanuit een conversatiestandpunt, maar het blijkt dat haar vullingrecept haar ook een indrukwekkende keuze kan maken voor een etentje met een potluck.

Achter het gezicht van een Hollywood-sterretje was Monroe een fervent thuiskok die kookboeken verzamelde en ze propte met handgeschreven recepten en boodschappenlijstjes. Haar veelgebruikte kookboeken geven zo'n charmante kijk op Monroe's persoonlijke leven dat twee van hen naar verwachting dit jaar tot $ 75.000 zouden opbrengen op een veiling via Robert A. Siegel Auction Galleries in New York, N.Y.

Gelukkig hoef je geen tienduizenden dollars uit te geven om enkele van Monroe's persoonlijke recepten in handen te krijgen. Het boek Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters, gepubliceerd in 2010, bevat een handgeschreven recept voor Monroe's vulling dat ik dit jaar net op tijd voor Kerstmis opnieuw heb gemaakt. Het is niet alleen Monroe's persoonlijke vullingrecept, het is ook interessant vanwege de toevoeging van lever, rundergehakt, hardgekookte eieren, rozijnen en parmezaanse kaas.

(Foto: Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters by Marilyn Monroe)

Zoals in veel handgeschreven recepten, is er nogal wat opengelaten voor interpretatie in dit recept, dus hier is hoe ik ervoor heb gekozen om het na te maken.

Nadat ze bovenaan het recept "geen knoflook" had opgemerkt (wat een beetje vreemd is), merkt Monroe op dat er zuurdesem of stokbrood moet worden gebruikt. Zuurdesem zou geschikt zijn geweest in San Francisco, Californië, waar Monroe waarschijnlijk woonde op het moment dat ze dit recept uitschreef - aangegeven door het briefhoofd van de verzekeringsmaatschappij waarop het recept is geschreven, maar het lijkt erop dat ze misschien stokbrood heeft gebruikt bij het maken van deze vulling voor kip. Ik ging met de zuurdesem omdat het was wat ik had bij de hand.

Vervolgens specificeert ze "ingewanden", met daaronder "leverhart". Ingewanden is een verzamelnaam voor de eetbare spieren en organen in de vogel, waaronder het hart, de lever en de spiermaag. Je vindt ze in het zakje dat meestal in de holte van je vogel in de supermarkt zit. In veel winkels kun je ingewanden, harten en levers ook apart kopen.

Verhaal gaat verder De ingrediënten voor Monroe's vulling, die ook Parmezaanse kaas en rundergehakt bevatte. (Foto: Jenny Kellerhals)

Ik vroeg Hugue Dufour, chef-kok en eigenaar van restaurant M. Wells in Queens, New York, waarom iemand lever verkiest boven hart, en het komt neer op een kwestie van textuur. "Het hart is [gespierd], dus het zal meer lijken op het vlees waarmee je het hakt", zegt Dufour. Aan de andere kant is de lever een orgaan dat bekend staat als malser met een romig mondgevoel.

Er is hier geen verkeerde keuze, maar ik heb ervoor gekozen om uitsluitend met lever te gaan, om niet te concurreren met de vlezigheid van het rundergehakt en om een ​​romiger element aan de vulling toe te voegen, aangezien het geen boter of melk bevat.< /p>

Dufour zegt ook dat je over het algemeen de ingewanden wilt gebruiken van het dier waarin een vulling wordt gestopt (in ons geval kippenlevers met een kip), maar als je geen kalkoenlever kunt pakken, is dat prima om in plaats daarvan kip te gebruiken.

Het is onduidelijk hoeveel lever je moet gebruiken, dus ik gebruikte ongeveer ½ pond. Als je vooral dol bent op kippenlever, is het volkomen acceptabel om meer toe te voegen, aangezien het relatief goedkoop is en vaak wordt verkocht in verpakkingen van een pond of meer.

Ik gebruikte ongeveer een half pond kippenlevertjes. (Foto: Jenny Kellerhals)

Het recept vereist dat de lever 5 tot 10 minuten in water wordt gekookt. Ik splitste het verschil en kookte de levers ongeveer 8 minuten in gezouten water. Wil je ze liever dichtschroeien, dan kan dat ook snel. "Je dept [de lever] droog, schroeit hem snel aan elke kant dicht en het is in een mum van tijd klaar", zegt Dufour.

"Specerijen" worden vermeld, een mix van kruiden en kruiden. Het recept zegt "zet rozemarijn, tijm, laurierblad, oregano ..." zonder verse of gedroogde kruiden aan te geven. Ik koos voor vers en voegde van elk ongeveer twee eetlepels toe, fijngehakt. Dit gedeelte van het recept vraagt ​​ook om gevogeltekruiden, wat traditioneel een mix is ​​van gedroogde kruiden, waaronder salie, tijm en marjolein. Als je geen gevogeltekruiden kunt vinden, kun je elke kipkruiden gebruiken die je aanspreekt.

Verderop vraagt ​​het recept om één kopje gehakte noten, met de vermelding "walnoten, kastanjes en pijnboompitten", maar geeft geen specifieke afmetingen voor elk. Ik koos ervoor om een ​​kopje gehakte walnoten en ⅓ van een kopje pijnboompitten toe te voegen. Het recept vraagt ​​ook om "1 ½ kopjes of meer" rozijnen, wat sommige mensen kan afschrikken. Je kunt er zeker van zijn dat ze een geweldige aanvulling zijn op je vulling, maar voel je vrij om de rozijnen te vervangen door gedroogd fruit, zoals abrikozen, pruimen, dadels, veenbessen of kersen.

Ten slotte vraagt ​​het recept om "1 of 2 hardgekookte eieren, in stukjes gesneden", wat een beetje afwijkt van traditionele vullingrecepten die vereisen dat eieren dienen als bindmiddel tijdens het bakken.

Monroe's vulling kan in je vogel of in een ovenschaal worden gebakken. (Foto: Jenny Kellerhals)

Dit recept bestaat voor ongeveer 85% uit hakken en bereiden, 5% mixen en 10% bakken. Gebruik de grootste kom die je hebt, want dit recept maakt genoeg vulling om een ​​standaard ovenschaal royaal te vullen. Ik bakte ongeveer driekwart van de vulling in een schaal en stopte de rest in een kip van 4,5 pond om te zien hoe het op elke manier zou smaken. Hoewel het recept aanzienlijk verschilt van de vulling die mijn familie gewoonlijk op tafel brengt, rook het absoluut hemels toen het uit de oven kwam en smaakte het heerlijk voor het avondeten, overgoten met een beetje jus om alles bij elkaar te brengen.

De vulling van Marilyn Monroe

Overgenomen van Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters by Marilyn Monroe

(Foto: Jenny Kellerhals)

Ingrediënten:

Zuurdesem, ongeveer 1 pond

½ pond kippenlevertjes

½ pond rundergehakt (85% mager)

1 ui, medium wit of geel, fijngehakt

4 stengels bleekselderij, fijngehakt

1 ½ kopje bladpeterselie, fijngehakt

2 eetlepels van elk: verse rozemarijn, verse tijm, verse oregano

1 laurierblad, vers of gedroogd, fijngehakt

1 eetlepel zout, plus meer naar smaak

1 eetlepel peper

2 eetlepels gevogeltekruiden

1 kopje Parmezaanse kaas, geraspt

1 ½ kopje rozijnen of diverse soorten gedroogd fruit, gehakt

1 ⅓ kopje gemengde walnoten, kastanjes en pijnboompitten

2 hardgekookte eieren, gehakt

Instructies:

Zuurdesem doormidden snijden en 10 minuten laten weken in koud water. Haal uit het water, wring het uit en versnipper het brood in een grote mengkom.

Breng een middelgrote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de kippenlevers toe en laat 8 minuten koken, waarbij u alle onzuiverheden die naar boven komen afromen. Giet af en koel af. Terwijl de lever kookt en afkoelt, bak je het rundergehakt met een snufje zout en peper in een koekenpan zonder extra olie. Snijd de afgekoelde lever in kleine stukjes ter grootte van de gekookte stukjes rundergehakt. Voeg het gebruinde rundvlees en de gehakte lever toe aan de grote kom met de gescheurde zuurdesem.

Voeg alle overige bereide ingrediënten toe aan de kom en meng goed. Als u apart bakt, boter of vet dan een 9 x 13-inch ovenschaal licht in en bak ongeveer 45 minuten op 350 F, tot de bovenkant lichtbruin is, zichtbare stukjes ui zacht zijn en alle stukjes brood op het oppervlak droog en knapperig zijn. Als u een kip of kalkoen vult, bereidt u uw vogel naar wens en kookt u op basis van het gewicht van de vogel - houd er rekening mee dat de temperatuur van de vulling samen met de vogel op 165 F moet komen.

{"@context":"https://schema.org","@type":"VideoObject","name":"Chef-kok Melba Wilson deelt haar recept voor de vulling van maisbrood met kruiden","description":"Melba Wilson, chef-kok en eigenaresse van de legendarische Melba's in Harlem deelt VANDAAG haar favoriete Thanksgiving-recepten: maisbroodvulling met kruiden en geroosterde asperges. Jenna Bush Hager zegt "het is de beste vulling die ik ooit heb gehad."","thumbnailUrl":"https //s.yimg.com/uu/api/res/1.2/nm2Y2fjapIGEqa9npQzVBw--~B/dz0xOTIwO2g9MTA4MDthcHBpZD15dGFjaHlvbg--/https://s.yimg.com/hd/cp-video-transcode/prod/2021-11 /17/619535a4cec8b12b4cd4e879/619535a4cec8b12b4cd4e87a_o_U_v2.jpg","uploadDate":"2021-11-17T16:00:52Z","duration":"PT4M53S","contentUrl":"https://video.media.yql.yahoo .com/v1/video/sapi/hlsstreams/6dfdcba4-97ea-34d6-abbc-0cae35cc8d0b.m3u8?site=lifestyle®ion=US&lang=en-US&devtype=desktop&src=sapi","embedUrl":"https://news.yahoo .com/chef-melba-wilson-shares-her-160057903.html?format=embed","identifier":"6dfdcba4-97ea-34d6-abbc-0cae35cc8d0b"}

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.