Ik ben een diëtist en hier is waarom ik 'Damp' aanbeveel in plaats van Dry January

20 Dec 2022

Ik ben een diëtist en hier is waarom ik 'Damp' aanbeveel in plaats van Dry January

Tijdens de feestdagen hebben velen van ons de neiging om te veel te genieten van snoep, lekkernijen en drank. En zodra een nieuw jaar aanbreekt, beginnen de diëten en goede voornemens binnen te stromen. Een steeds populairdere resolutietrend is Dry January, oftewel het onthouden van alcoholische dranken gedurende de eerste 31 dagen van het jaar.

Het doel van Dry January is om een ​​nieuw gesprek over alcohol op gang te brengen, om mensen aan te moedigen na te denken over hun alcoholgebruik en erover te praten, en uiteindelijk om gedragsverandering te stimuleren, waaronder het voortzetten van deze nuchtere gewoonten gedurende het hele jaar.

Hoewel het waar is dat een maand lang geen alcohol drinken veel voordelen heeft, kunnen de positieve resultaten van korte duur zijn als iemand op 1 februari terugvalt in zijn oude gewoonten. Deelname in januari in het VK tussen 2015 en 2018 zorgde ervoor dat mensen zich op andere momenten van het jaar meer vrijheid voelden om te veel te drinken. En volgens de CDC is binge drinken gekoppeld aan een verhoogd risico op verwondingen, het krijgen van een seksueel overdraagbare aandoening en het ontwikkelen van bepaalde chronische ziekten zoals hoge bloeddruk en leverziekte. (Ja, toch?)

Hoewel niet alle onderzoeken suggereren dat deelname aan Dry January verband houdt met drankmisbruik, is de 'alles-of-niets'-benadering van alcoholgebruik voor sommigen misschien geen langetermijnoplossing voor hun eigen behoeften. En daarom wil ik als diëtist het concept van Damp January in plaats van Dry January vanaf 1 januari onderzoeken.

Wat is vochtige januari?

vrouw weigert of zegt nee tegen het inschenken van een glas wijn alcohol Voor sommigen kan dit betekenen dat u uw alcoholgebruik moet beperken tot één drankje per week. Voor anderen kan het betekenen dat je drie drankjes per week drinkt. De wekelijkse limiet hangt echt af van hoeveel je momenteel drinkt en wat je doelen zijn.

Door Damp January te beoefenen in plaats van Dry January kunnen mensen blijven genieten van een feestelijk glas champagne als iemands beste vriend verloofd raakt of van een koude pint bier tijdens het kijken naar een voetbalwedstrijd. Maar in plaats van gedachteloos akkoord te gaan met het bijvullen van een cocktail of die extra puntige seltzer te pakken, alleen maar "omdat", dwingt deelname aan vochtige januari een persoon om op te letten hoeveel drankjes ze hebben en manieren te vinden om hun drinken te beperken zonder zich beroofd te voelen. Uiteindelijk kan een persoon zijn drinkgewoonten doorbreken en slechts af en toe iets drinken.

Verhaal gaat verder

GERELATEERD: Meer dan 68% van de Amerikanen heeft geen idee van het verband tussen alcohol en kanker. Ben jij een van hen?

Wat zijn de voordelen van Damp January vs. Dry January?

Als je ooit een beperkend dieet hebt gevolgd waardoor je je favoriete traktatie of snack niet mag eten, weet je al wat er gebeurt als je dieet voorbij is. Diëten of beperkt eten verhogen over het algemeen de kans op hunkering naar voedsel, wat kan leiden tot overeten van dat specifieke voedsel. Ook al zijn er geen goed uitgevoerde onderzoeken naar alcoholgebrek en onbedwingbare trek, een soortgelijk concept kan gelden voor mensen die zichzelf niet toestaan ​​om te genieten van een pittige margarita op taco-dinsdag of een gedurfd glas rode wijn op date night.

>

Natuurlijk, Dry January kan sommige mensen helpen hun alcoholgebruik op de lange termijn te beperken. Onder de Dry January-deelnemers in Australië gaf bijvoorbeeld 51% aan vier maanden na deelname minder vaak te drinken, wat fantastisch nieuws is! Maar van deze studiepopulatie viel de andere 49% van de deelnemers terug naar hun oude drinkgewoonten zodra januari voorbij was, wat benadrukt dat Dry January niet voor iedereen werkt. En uit andere gegevens die zijn gepubliceerd in Drug and Alcohol Dependence bleek dat een grotere deelname aan Dry January niet verband hield met significante veranderingen in hoeveel mensen dronken in de maanden die volgden.

Voor sommigen kan matiging een realistischer doel zijn om zich op de lange termijn aan te houden dan het volledig vermijden van alcohol. En matiging wordt in sommige gevallen geassocieerd met een lagere alcoholafhankelijkheid. Hoewel het waar is dat onthouding van alcohol de beste manier is om de toxische effecten van het gebruik ervan te vermijden – inclusief een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker en een verhoogd risico op bepaalde overdraagbare ziekten volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, is het duidelijk dat veel mensen er niet happig op zijn over het leven zonder hun dronken drankjes. Het goede nieuws is dat er enkele voordelen te behalen zijn door simpelweg de alcoholinname te verminderen, waaronder gewichtsvermindering en lagere bloeddruk.

Om deze redenen kan Damp January geschikt zijn voor degenen die geen langdurig succes hebben met Damp January.

GERELATEERD: Zoveel alcohol verhoogt het risico op een beroerte, zegt onderzoek

Het komt erop neer

Dry January is een gezond concept om te verkennen, aangezien alcoholconsumptie is gekoppeld aan een hele reeks negatieve gezondheidsresultaten. En als het beoefenen van Dry January ertoe leidt dat je bewuster wordt van je alcoholgebruik en gezondere drinkgewoonten aanleert, waaronder minder alcohol consumeren (of helemaal geen alcohol drinken), dan moet je absoluut vasthouden aan wat voor jou werkt.

Maar als je jaar na jaar hebt deelgenomen aan Dry January en je merkt dat je na januari weer terugvalt in je oude drankgewoonten, dan bereikt deze uitdaging duidelijk niet het uiteindelijke doel voor jou.

Misschien, in plaats van nog een jaar deel te nemen aan Dry January, kan Damp January beter bij je passen om je te helpen een gewoonte te ontwikkelen om op de lange termijn minder te drinken. Als je Damp January probeert, kun je zien dat je het kunt stellen zonder dat dagelijkse glas wijn waar je na het werk van nipt of die derde cocktail die je normaal gesproken bestelt als je een avondje uit bent in de stad. Het zorgt ervoor dat je je niet beroofd voelt, maar het helpt je ook om niet te veel te genieten.

Houd er rekening mee dat voor mensen met een echte alcoholafhankelijkheid Damp January misschien niet de beste optie is en dat professionele begeleiding moet worden onderzocht. Maar voor degenen die zich willen verbinden om meer gematigd te drinken zonder alcohol helemaal op te geven, kan het adopteren van Damp January de juiste keuze zijn. En wie weet? Misschien geniet u zo veel van uw nieuwe gewoonten dat Damp February en Damp March ook in uw toekomst kunnen zijn.

Eet dit, niet dat

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!