Jessamyn Stanley deelt waarom naakt yoga beoefenen 'een coole manier is om met je lichaam en geest om te gaan'

20 Dec 2022

Jessamyn Stanley deelt waarom naakt yoga beoefenen 'een coole manier is om met je lichaam en geest om te gaan'

Yoga-beoefenaar Jessamyn Stanley over het omgaan met trollen, het vinden van een "veilige ruimte" en leren om te stoppen met je excuses aan te bieden voor jezelf. (Foto: Getty)

The Unwind is de welzijnsserie van Yahoo Life waarin experts, influencers en beroemdheden hun benaderingen van welzijn en geestelijke gezondheid delen, van zelfzorgrituelen tot het stellen van gezonde grenzen tot de mantra's die hen overeind houden.

Als het gaat om eerste ervaringen, was het niet "liefde bij de eerste lotushouding" voor yogaadvocaat en auteur Jessamyn Stanley. In haar boek uit 2017, Every Body Yoga: Let Go of Fear, Get On the Mat, Love Your Body, deelt Stanley haar rotsachtige kennismaking met yoga. Spoiler: het was niet geweldig:

"Ik ging graag naar de lessen, maar net als veel andere yogastudenten die er 'anders' uitzien, verliet ik de studio altijd met een vaag gevoel van discriminatie door toedoen van mijn docenten en medestudenten", schrijft ze. "Ik zat ook krap bij kas en kon me amper af en toe een inloopcursus veroorloven. Dus concentreerde ik me op het ontwikkelen van een thuispraktijk."

Voordat body-positivity veranderde in een veredelde catchall voor wellnessmerken en influencers, liet Stanley, een zelfbenoemde 'dikke, zwarte, queer woman', de wereld zien wat het betekende om helemaal van jezelf te houden, en belichaamde zo wat de body-positive beweging is alles. Maar Stanley benadrukt al snel dat ze geen yogi is, maar in de eerste plaats een lerares.

“Ik beschouw mezelf als een beoefenaar. Ik zou mezelf nooit een yogi noemen', legt ze uit. “Ik ben een yogaleraar, maar mijn lessen komen voort uit geleefde ervaringen. Dus ik ben ook een beoefenaar.”

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij om het te zien.

Als je ooit voor het eerst een sportschool of fitnessles bent binnengestapt en meteen het gevoel had dat je er niet bij hoorde, dan begrijp je de vroege ervaringen van Stanley. Of het nu gaat om het niet zien van mensen die op jou lijken of om overweldigd worden door het knagende gevoel dat vreemden je lichaam, uiterlijk of techniek beoordelen, het vinden van de juiste omgeving kan een nieuwe ervaring maken of breken. In het geval van Stanley werd haar favoriete omgeving haar thuis.

“Het starten van een thuispraktijk was pas echt toen dingen samen begonnen te komen. Ik was vrij om me gewoon te concentreren op de houdingen en ademhaling en geen buitenstaander te zijn', zegt de auteur. Thuisyoga werd zoveel meer dan een reeks houdingen om onder de knie te krijgen; het evolueerde langzaam naar een levensstijl.

Verhaal gaat verder

Rond 2012, toen Stanley haar yoga-evolutie tijdens de begindagen van Instagram deelde, begon ze een toegewijde aanhang te verzamelen van mede-yogaliefhebbers en nieuwkomers die baat hadden bij haar baanbrekende aanpak.

Sindsdien is het leven voor Stanley ingrijpend veranderd. Ze heeft een ondersteunende community gevonden en heeft nu meer dan 465.000 volgers op Instagram en meer dan 58.000 YouTube-abonnees. Ze publiceerde ook een tweede boek, Yoke: My Yoga of Self-Acceptance, in 2021, lanceerde een wellness-app, The Underbelly, en is co-presentator van Dear Jessamyn, een podcast over relaties.

Hoewel zichtbaarheid een belangrijke drijfveer is geweest achter het succes van Stanley, heeft het ook een prijs: online trollen. Body-shaming, racisme en haatdragende anti-LGBTQ-retoriek lopen online uit de hand, en de identiteit van Stanley voldoet aan al deze eisen.

"Om iemand te trollen, moet je zo verdrietig zijn, zo diep gekwetst, en ik begrijp dat gevoel", zegt ze. "Als ik mezelf in die persoon kan zien, dan kan ik compassie voor hen voelen."

Stanley heeft tegenwoordig weinig tijd om na te denken over online gekkigheid. Afgezien van podcasts, lesgeven en app-ontwikkeling, heeft ze onlangs ook een OnlyFans-account gelanceerd waar ze naakte yoga beoefent en haar abonnees in staat stelt om alles te dragen.

"Naakt oefenen is een coole manier om met je lichaam en geest om te gaan op een manier die we in andere lessen echt niet zouden kunnen doen", zegt Stanley. Ze benadrukt echter dat als je nog niet helemaal klaar bent om je uit te kleden, dat ook niet hoeft.

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij om het te zien.

Lichaamsacceptatie is een groot voordeel van het oefenen van je asana's en neerwaartse hondenhoudingen in de buff. En je lichaam zien zonder de versiering van je favoriete trendy leggings of flodderige kleding is de eenvoudigste manier om aan die reis te beginnen. Stanley's platform biedt abonnees klassikale tutorials die diepgaande posturale analyses bieden.

Hoewel naaktyoga geen nieuw concept is, was het vinden van het juiste virtuele platform voor een dergelijke praktijk een grote uitdaging voor de beoefenaar, vooral in een klimaat dat naaktheid vaak associeert met seks in plaats van met een natuurlijke staat van zijn. Stanley is dankbaar dat ze eindelijk een plek heeft gevonden waar ze vrijelijk kan oefenen op een manier die opzettelijk is en hopelijk haar fans inspireert om meer van hun naakte lichaam en yoga te houden.

"Het is lang geleden", zegt ze. “In eerste instantie dacht ik dat ik me misschien kon beperken tot de grenzen van de communityrichtlijnen van platformen als Instagram en TikTok. Na een tijdje besefte ik dat ik mijn creatieve vrijheid en de manier waarop ik over yoga kon praten, aan het beperken was.”

Nu 2023 met rasse schreden nadert, hebben veel mensen gezondheid in de hersenen en onze ambities zijn schaamteloos gekoppeld aan de glinsterende kar die bekend staat als 'de goede voornemens voor het nieuwe jaar'. We zullen binnenkort in het slop van de winter zitten als de sportscholen vol zitten en fitnesslessen misschien wel het meest intimiderend zijn. Als je iemand bent die worstelt met het soort angst dat degenen die niet helemaal in deze ruimtes passen, vaak ontmoedigt, biedt Stanley een oplossing.

"Mijn grootste advies is om een ​​thuispraktijk op te zetten", zegt ze. “Een praktijk opzetten op een plek waar je je niet voor jezelf hoeft te verontschuldigen, betekent dat je kunt oefenen om je niet te verontschuldigen als je ook op andere plaatsen bent. Fobieën en -ismen zijn overal binnen de wellness-industrie. In plaats van te proberen het systeem te veranderen, moeten we onszelf laten zien. Je kunt dik, gehandicapt, oud zijn, wat het ook is, in welke omgeving dan ook en je zult dit weten omdat je eerst thuis een veilige plek hebt gevonden.”

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.