Nieuwe studie onderzoekt het effect van een ouderlijke scheiding op kinderen. Dit is wat experts zeggen

24 Jan 2023

Nieuwe studie onderzoekt het effect van een ouderlijke scheiding op kinderen. Dit is wat experts zeggen

Een nieuwe studie laat zien hoe een scheiding van ouders de gezinstijd beïnvloedt. (Foto: Getty)

Uit elkaar gaan is onder alle omstandigheden moeilijk, maar het kan vooral lastig zijn als er kinderen bij betrokken zijn. Nu laat een nieuwe studie zien hoe de tijd van kinderen gewoonlijk wordt besteed nadat hun ouders uit elkaar zijn gegaan - en het benadrukt de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen in het proces.

De studie, die werd gepubliceerd in het European Journal of Population, analyseerde tijddagboekgegevens van zes golven van de Longitudinal Study of Australian Children, een studie die de ontwikkeling van 10.000 kinderen en gezinnen in heel Australië volgt. De onderzoekers ontdekten dat, nadat ouders uit elkaar zijn gegaan, de tijd die een moeder met haar kinderen doorbrengt, verdubbelt. Kinderen brengen ook drie keer minder tijd door bij beide ouders en de tijd die een vader doorbrengt met zijn kinderen blijft laag.

Deze splitsingen leiden er ook toe dat kinderen minder tijd besteden aan educatieve activiteiten zoals studeren en lezen, en meer ongestructureerde activiteiten zoals tv kijken, videogames spelen en smartphones gebruiken. Er is ook een genderkloof met de tijd van de kinderen: jongens hebben twee keer zoveel kans als meisjes om minder educatieve activiteiten en meer ongestructureerde tijd te hebben.

De onderzoekers ontdekten dat moeders uiteindelijk evenveel tijd met hun kinderen doorbrengen nadat ze van hun partner zijn gescheiden als voor het uiteenvallen, maar het duurt wel vier jaar voordat dit gebeurt.

"Over het algemeen impliceert dit onderzoek dat echtscheiding van de ouders een negatieve invloed heeft op de ontwikkelingstijd van kinderen, vooral bij jongens, en dat alleenstaande moeders te maken krijgen met toenemende 'tijdstraffen' die verband houden met ongelijkheden tussen mannen en vrouwen in de samenleving," concluderen de auteurs.

Uiteenvallen komt voor en experts benadrukken dat ouders deze bevindingen niet moeten interpreteren als dat een scheiding het leven van hun kinderen zal ruïneren. Ze zijn echter niet geschrokken van de onderzoeksresultaten.

"De bevindingen zijn niet verrassend", vertelt Melissa Santos, universitair hoofddocent kindergeneeskunde aan de University of Connecticut School of Medicine en afdelingshoofd kinderpsychologie bij Connecticut Children's, aan Yahoo Life. "We weten dat kinderen het op de lange termijn beter doen als ouders scheiden of uit elkaar gaan, dan in een relatie blijven die wordt gekenmerkt door voortdurende conflicten en onenigheid. Maar de weg naar die voordelen op de lange termijn kan hobbelig zijn."

Verhaal gaat verder

John Mayer, een klinisch psycholoog en auteur van Family Fit: Find Your Balance in Life, is het daarmee eens en vertelt Yahoo Life dat hij "regelmatig" soortgelijke situaties ziet spelen in zijn praktijk.

Santos merkt op dat de bevindingen van het onderzoek aantonen dat "de samenleving nog steeds de primaire taak van zorgverlening aan moeders legt". Ze voegt eraan toe: "We hebben gezien wat er is gebeurd met sluitingen tijdens de pandemie en dit gendereffect is zeer prominent aanwezig bij vrouwen die het personeelsbestand verlaten, hun rol verminderen of meer tijd vrijmaken om voor hun kinderen te zorgen, zelfs als ze getrouwd zijn."

>

Mayer zegt dat voogdijovereenkomsten tussen ouders ook de neiging hebben om meer kinderopvang uit te stellen aan moeders. "Moeders hebben doorgaans meer ouderschapstijd met de kinderen dan vaders", zegt hij. "Wat nog belangrijker is, vaders hebben de neiging om zelfgenoegzaam te worden over hun tijd met de kinderen."

Maar experts benadrukken dat ouders na een breuk een meer gelijkwaardig scenario kunnen creëren. "Onderzoek ondersteunt dat hoe meer gelijkwaardig ouderschap er kan zijn na een scheiding, over het algemeen doen kinderen het emotioneel beter en hebben ze minder humeur, gedrag en slaapstoornissen", zegt Santos.

Santos raadt aan om het volgende te doen om een ​​breuk zo min mogelijk storend te maken voor kinderen:

Houd open communicatie. "Scheiding is voor veel kinderen eng en het kan vaak heel geheimzinnig aanvoelen", zegt ze. "Wees geschikt voor de leeftijd, maar zorg ervoor dat je je kind op de hoogte houdt van wat er gebeurt en onderstreep dat jullie er allemaal aan werken om ervoor te zorgen dat er voor ze gezorgd wordt."

Behoud hun routines. Santos erkent dat het uiteenvallen van ouders voor iedereen ontwrichtend kan zijn, maar raadt ouders aan om "zoveel mogelijk vast te houden aan de routines en structuur van het gezin".

Creëer ruimte voor uw kinderen om hun gevoelens te uiten. "Kinderen zeggen soms dingen niet omdat ze vaak het gevoel hebben dat ze te horen krijgen: 'Oh, daar hoef je je geen zorgen over te maken of niet aan te denken'", zegt Santos. "Nou, dat zijn ze - dus we moeten ruimte creëren voor hen om zonder oordeel te kunnen delen wat ze bezighoudt en om hen gerust te stellen, zodat hun grote gevoelens niet worden weggewuifd."

Maak ruimte voor plezier. Of het nu gaat om het meenemen van je kind naar je plaatselijke springkussen of gewoon om samen gek te doen thuis, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er nog steeds plezier in hun leven is, zegt Santos.

Laat ze kleine beslissingen nemen. "Als het lijkt alsof ze over veel dingen geen controle hebben, kan het hen enige controle geven om te beslissen wat het gezin voor het avondeten gaat eten", zegt Santos.

Neem contact op met de kinderarts van uw kind. Raadpleeg uw huisarts als u zich zorgen maakt over de impact die de scheiding op uw kind zal hebben. Ze hebben dit waarschijnlijk eerder gezien en zouden advies moeten hebben, samen met een verwijzing naar een gezinstherapeut, indien nodig.

Mayer zegt dat hij dit advies vaak geeft aan ouders die door een breuk gaan: "Gebruik deze scheiding om je te motiveren om de beste ouder te zijn die je kunt zijn. Je bent tenslotte uit elkaar gegaan om je leven beter te maken - doe dat nu voor je kinderen."

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.