Veroorzaken zuivelproducten echt ontstekingen? Een diëtist legt uit

20 Dec 2022

Veroorzaken zuivelproducten echt ontstekingen? Een diëtist legt uit

Het vinden van manieren om chronische ontstekingen te beheersen, is gemakkelijker gezegd dan gedaan, deels dankzij alle verwarrende en soms tegenstrijdige informatie op internet. Hoewel de meeste mensen het erover eens zijn dat het opnemen van olijfolie, zalm en walnoten in een dieet ontstekingen kan helpen verminderen, worden andere voedingsmiddelen belasterd als pro-inflammatoir, zelfs als er geen sterk bewijs is om deze beweringen in de medische literatuur te ondersteunen.

p>

En onder de vele voedingsmiddelen die op de "ondeugende" lijst staan ​​als het gaat om het verminderen van chronische ontstekingen, lijken zuivelproducten constant te verschijnen.

Maar veroorzaken zuivelproducten echt ontstekingen, of is deze link weer een mythe die uit de hand is gelopen? Lees om erachter te komen, en voor meer tips over gezond eten, bekijk 7 verrassende voedingsmiddelen die u niet hoeft op te geven om gewicht te verliezen.

Wat is een ontsteking?

zuivelproducten

Voordat we ingaan op de vraag of zuivel ontstekingen veroorzaakt, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat ontstekingen zijn.

In een notendop, ontsteking is de natuurlijke reactie van het lichaam om zichzelf te beschermen tegen schade. Er zijn twee soorten ontstekingen: chronisch en acuut. Acute ontsteking treedt op wanneer iemand gewond raakt - denk aan uw ontstoken enkel wanneer u deze bezeert. Dit type ontsteking is meestal gelokaliseerd en verdwijnt zodra het letsel of de infectie is verdwenen.

Chronische ontstekingen daarentegen kunnen in het lichaam blijven hangen. Dit type ontsteking kan het gevolg zijn van een hele reeks factoren, waaronder het roken van sigaretten, zwaarlijvigheid en bepaalde voedingskeuzes. Het kan ook worden veroorzaakt door de aanwezigheid van een auto-immuunziekte of een infectie die maar niet overgaat.

Het hebben van chronische ontstekingen is gekoppeld aan uitkomsten zoals een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker en diabetes. En de prevalentie van ziekten die verband houden met chronische ontstekingen zal naar verwachting met het verstrijken van de jaren toenemen.

Diëten die ontstekingen bevorderen, bevatten veel geraffineerd zetmeel, suiker, verzadigde en transvetten, en weinig omega-3-vetzuren, natuurlijke antioxidanten en vezels uit fruit, groenten en volle granen. Maar hoe zit het met zuivel? Bevordert het eten van zuivel ontstekingen, of kan het deel uitmaken van een uitgebalanceerd, ontstekingsremmend dieet?

Verhaal gaat verder Eet dit, niet dat

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Veroorzaakt zuivel ontstekingen?

zuivel

Zuivelproducten staan ​​bekend als heerlijke, gezonde toevoegingen aan onze voeding. Maar het schrappen van zuivel is om verschillende redenen een trendy gewoonte geworden, waaronder het gerucht dat het mogelijk een pro-inflammatoire reactie in het lichaam veroorzaakt.

Gedeeltelijk is dit te wijten aan het feit dat sommige zuivelproducten verzadigd vet bevatten, een voedingsstof die verband houdt met ontstekingen. Maar volgens een recensie uit 2017, gepubliceerd in Critical Reviews in Food Science and Nutrition, op basis van gegevens van 52 klinische onderzoeken bij mensen, lijkt zuivel inderdaad ontstekingsremmende effecten op het lichaam te hebben, ongeacht het vetgehalte van de zuivelproducten.

p>

En in 2021 werd een systematische review gepubliceerd waarin het effect van zuivelproducten (melk, kaas en yoghurt) en zuiveleiwitconsumptie op ontstekingen bij volwassenen werd geëvalueerd, met resultaten die aantonen dat zuivelconsumptie geen effect heeft op ontstekingen of een lichte anti- ontstekingseffecten.

GERELATEERD: Slechtste ontbijtgewoonten voor ontstekingen

Dus ondanks de beweringen van bepaalde beïnvloeders dat zuivel ontstekingen veroorzaakt, lijkt de medische literatuur iets anders te suggereren. Houd er rekening mee dat terwijl het nippen aan een glas zuivelmelk oké lijkt te zijn op een ontstekingsremmend dieet, het kiezen van opties met grote hoeveelheden toegevoegde suikers mogelijk tegen uw gezondheidsdoelen kan werken.

Opties zoals chocolademelk en gearomatiseerde melkdranken geformuleerd met suiker, glucosestroop of andere suikerbevattende ingrediënten hebben mogelijk niet de ontstekingsremmende of neutrale effecten waarnaar u op zoek bent, aangezien suiker ontstekingsbevorderende effecten kan hebben.

>