Wat is de juiste manier om de vaatwasser te vullen? Experts lossen de grootste vaatwasserdebatten van koppels op.

24 Jan 2023

Wat is de juiste manier om de vaatwasser te vullen? Experts lossen de grootste vaatwasserdebatten van koppels op.

Wat is de beste manier om de vaatwasser in te laden als het tijd is? Experts wegen mee. (Foto: Getty)

Zelfs de beste relatie kan stressvol zijn. U en uw partner kunnen ruzie maken over waar te wonen, hoe u de financiën moet beheren of problemen met betrekking tot schema's en gezinsverplichtingen. Maar vaak zijn huishoudelijke taken een onverwachte bron van conflicten. En het gaat niet alleen om wie taken zoals het vuilnis buitenzetten of het schoonmaken van de badkamers zal uitvoeren, veel koppels hebben ruzie over een onverwacht onderwerp: de juiste manier om de vaatwasser te vullen.

Of één persoon de vaatwasser nu te vol zet, items op de verkeerde plek zet of items in die rekken stopt die helemaal niet in de vaatwasser thuishoren, er is heel wat om over te vechten als het om de vaatwasser gaat.

p>

Het vaatwasserdebat

Lisa Richards, eigenaar van kapsalon RPZL in New York City, zegt dat zij en haar man, Chris, voortdurende discussies hebben over de regels van de vaatwasser. "Als Chris thuis is, zorgt hij voor alle afwas, maar ik houd ervan om te micromanagen", geeft ze toe. "Chris zet alles in de vaatwasser - hij maximaliseert elke centimeter en organiseert keukengerei op grootte. De vorken, lepels en messen moeten in dezelfde richting staan, zodat hij elk gerecht in de vaatwasser kan doen voordat hij het laat draaien."

Deze tijdrovende methode stoort Richards, die graag wil dat alle vaat elke avond schoon en opgeborgen is voordat ze naar bed gaat.

"Chris verspilt zoveel tijd met dingen in de vaatwasser doen", legt ze uit. "Ik zet graag een paar gerechten neer waar ik dat nodig acht, laat het na elke maaltijd draaien en berg het op voordat we een andere maaltijd gaan maken. Chris denkt dat ik geld verspil met deze strategie, maar ik denk dat hij tijd verspilt, dus welke is erger?"

Travis Paul Martin is een publicist wiens partner enkele maanden geleden bij hem introk. "Een van de eerste dingen die hij deed waar ik me aan irriteerde, was de vaatwasser", vertelt hij aan Yahoo Life. "Op een dag laadde ik wat dingen in een relatief lege vaatwasser en kwam later terug in een volledig herschikte vaatwasser - en om geen andere reden dan dat hij dacht dat hij een betere manier had."

Verhaal gaat verder

"Hij probeerde geen ruimte te maken voor iets anders," zegt Martin, "hij dacht gewoon dat hij een betere manier had. mijn bloed kookt."

Danser Sam Quinn zegt dat hij en zijn vriend ruzie hebben over de beste manier om de vaatwasser "constant" te vullen.

"We hadden een halve vaatwasser toen we in NYC woonden, en nu we in Boston wonen, hebben we een grote vaatwasser, wat extra ruimte biedt voor extra argumenten", zegt Quinn. "Voorbeelden van onze verhitte discussies: in welke richting vorken, messen hoger of lager moeten worden geplaatst, grootte en volgorde van gerechten en hoe en waar wijnglazen en Tupperware moeten worden geplaatst."

De juiste manier om de vaatwasser te vullen

Het vullen van de vaatwasser lijkt veel op het opmaken van het bed of het doen van de was: iedereen zal zijn eigen manier hebben om het te doen en zijn eigen methode die voor hem of haar werkt. Toch zijn er enkele dingen die gewoon goed of fout zijn bij het uitvoeren van dit karwei. Spreek af om de vaatwasser correct te vullen en u en uw partner kunnen minder vechten en een schonere vaat hebben.

Alles heeft echt zijn plaats

Het is belangrijk om je vuile vaat op de meest logische plekken in je vaatwasser te plaatsen. "Ik plaats graag grotere items in het onderste rek en kleinere items bovenaan", zegt Leanne Stapf, chief operating officer bij The Cleaning Authority.

Jill McMeekin is een content creator en spreker die J. Ryan Solutions oprichtte met als doel anderen te helpen bij het beheren van huishoudelijke taken. Ze is het ermee eens dat alles inderdaad zijn juiste plaats in de vaatwasser heeft. "Het bovenste rek moet dingen bevatten zoals lichtgewicht plastic deksels, plastic bekers, Tupperware en waterflessen", legt ze uit. "Het onderste rek moet worden gereserveerd voor zwaardere items zoals borden, ovenschalen en snijplanken."

Een gids voor het vullen van de vaatwasser

Als je de vaat in je vaatwasser laadt, overweeg dan deze gids over wat waar moet.

Bestek: "Lepels en vorken moeten met de handgrepen naar beneden in de vaatwasser worden geladen", zegt Stapf. "Plaats vervolgens de messen in een apart gedeelte om krassen op ander keukengerei te voorkomen."

Vaatwerk: Zorg er als algemene vuistregel voor dat u altijd voldoende ruimte in de vaatwasser laat zodat het water vrij kan bewegen. "Je wilt voorkomen dat het gebied te vol wordt", zegt Stapf. "Ik raad aan om kommen naar de achterkant van het bovenste rek van je wasmachine te plaatsen. Voeg vervolgens mokken en glazen toe aan hetzelfde rek." Stapf zegt ervoor te zorgen dat alles een beetje naar beneden staat (vooral kommen) zodat ze goed kunnen wassen, spoelen en uitlekken.

Keukenverwerkers, apparaatonderdelen en InstantPots: Controleer of uw specifieke artikel vaatwasmachinebestendig is. Als dat zo is: "Voeg deze items altijd toe aan het bovenste rek van uw vaatwasser", zegt Stapf.

Afwasspons: door uw spons toe te voegen aan uw volgende vaatwasbeurt, kunt u het reinigingsgereedschap helpen ontsmetten en ziektekiemen en bacteriën verwijderen. Voor het beste resultaat, zegt Stapf, "zorg ervoor dat je je spons op het bovenste rek plaatst en je vaatwasser op de verwarmde droogstand zet."

Wat mag niet in de vaatwasser?

Een groot deel van het vaatwasserdebat is weten welke items je wel en niet in de vaatwasser kunt doen. McMeekin en Stapf praten over een aantal veelbesproken items en of ze echt vaatwasmachinebestendig zijn.

Messensets: Een belangrijke vuistregel is om je goede messen of kookgerei nooit in de vaatwasser te doen. "Het zal ervoor zorgen dat deze dure items snel verslijten", waarschuwt McMeekin. "Neem bij twijfel de handenwasroute."

Keukenartikelen van hout of bamboe: voeg nooit je favoriete houten snijplank toe aan de vaat in de vaatwasser. "Langdurige blootstelling aan vocht en hitte in de vaatwasser kan ervoor zorgen dat het hout kromtrekt, barst of splijt, dus plaats deze items liever niet in je vaatwasser", zegt Stapf.

Rubberen of plastic keukenartikelen: "Hoge hitte in combinatie met vaatwasmiddel kan leiden tot een ongeluk, waardoor de vorm van het kookgerei mogelijk verandert", zegt Stapf. Voor de zekerheid kun je deze items ook met de hand wassen.

Nog een pro-tip: lees altijd de productetiketten om er zeker van te zijn dat wat je in de vaatwasser plaatst inderdaad vaatwasmachinebestendig is.

Vergeet niet: ook uw vaatwasser moet worden schoongemaakt

Net zoals je auto onderhoud nodig heeft, hebben je huishoudelijke apparaten dat ook. Vergeet niet je vaatwasser te onderhouden en het filter schoon te maken. :Het maakt niet uit hoe je het laadt als je de smurrie er niet uit krijgt", zegt McMeekin.

{"@context":"https://schema.org","@type":"VideoObject","name":"Moet u de vaat voorspoelen voordat u deze in de vaatwasser plaatst?","description":" Spoiler: Je doet waarschijnlijk meer werk dan nodig is.","thumbnailUrl":"https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/j2do.saKOyLsjRNS4EiVOw--~B/dz0xMjgwO2g9NzIwO2FwcGlkPXl0YWNoeW9u/https ://media.zenfs.com/en/eating_well_videos_102/bafc860172c910c88b367a12eeda6a96","uploadDate":"2023-01-20T17:48:04Z","duration":"PT30S","contentUrl":"https://video .media.yql.yahoo.com/v1/video/sapi/hlsstreams/c846e00a-5f52-3152-b00f-fd972af937a3.m3u8?site=lifestyle®ion=US&lang=en-US&devtype=desktop&src=sapi","embedUrl":"https ://www.yahoo.com/lifestyle/pre-rinse-dishes-loading-them-174804114.html?format=embed","identifier":"c846e00a-5f52-3152-b00f-fd972af937a3"}

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.